بطور کلی هنگامی که از محصولات دانش بنیان صحبت می شود، منظور محصولاتی هستند که در حوزه فن آوری سطح بالا و یا حداقل متوسط قرار بگیرند. در طراحی چنین محصولاتی از فن آوری های نوین ، تحقیقات و پیشینه علمی و آزمایشکاهی استفاده گردیده است، معمولا چنین محصولاتی به دلیل پیچیدگی ساختار به راحتی قابل کپی برداری نمی باشد، لکن مهم است که توسط صاحب ایده به ثبت قانونی برسد.
محصولات دانش بنیان دارای چندین دسته بندی اصلی می باشند و هریک از این دسته بندی ها دارای زیر شاخه هایی نیز هستند، شاخه های اصلی محصولات دانش بنیان عبارتند از:
1- فناوری زیستی
2- مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوری های شیمیایی
3- سخت افزار های برق و الکترونیک، لیزر و فوتونیک
4 – فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرم افزارهای رایانه ای
5- ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته
6- داروهای پیشرفته
7- وسایل ملزومات و تجهیزات پزشکی
8- محصولات پیشرفته سایر حوزه ها
مسلما یکی از مهمترین خصوصیات محصولات دانش بنیان، علاوه بر وجه علمی آن، نوآورانه بودن آن می باشد. هنگامی که با حضور یک محصول جدید در بازار روبرو هستیم، ثبت برند یا علامت تجاری نیز از اقدامات لازم می باشد تا محصول مورد نظر با هویت مناسب به بازار وارد گردد و در مقابل جعل و تقلب نیز از حمایت های قانونی بهرمند گردد.
جهت این منظور می توان برند یا علامت تجاری برای محصول مورد نظر را در سطح داخلی یا بین المللی به ثبت رسانید. (البته جهت ثبت بین المللی علامت نیز در ابتدا ثبت علامت در کشور مبداء الزامی است.)
حمایت از ثبت برند محصولات دانش بنیان تنها در مواردی انجام میشود که برند دارای خصوصیات ذیل نباشد:
- از اسامی عام مثل کلمه «میز» برای محصول میز استفده نگردد.
- از عبارات توصیفی مانند «نفیس» برای پارچه استفاده نگردد.
- استفاده از عبارات گمراه کننده مانند «چرم طبیعی» برای محصولات چرم نما مجاز نمی باشد.
- برند نمی بایست بر خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی یا اخلاق حسنه اجتماعی باشد.
- از پرچم کشورها و نماد سازمانهای بینالمللی در برند نمی توان استفاده نمود
- برند مورد نظر می بایست نوآورانه و خلاقانه باشد و در تعارض با علامتهای تجاری ثبت شده نباشد.
- همچنین از تشابه و تعارض با علامتهای تجاری معروف ثبت نشده نیز می بایست پرهیز نمود.
در صورتی که مایل به ثبت برند محصول دانش بنیان خود هستید باید بدانید، کریدور صادرات و معاونت علمی فن آوری از ثبت علامت تجاری محصول دانش بنیان و ثبت برند بین المللی دانش بنیان حمایت مینماید.
در این راستا این مرکز در قالب حمایت از شرکت های دانش بنیان بخشی از هزینه های ثبت علامت تجاری در کشورهای خارجی (میزان 70 درصد برای شرکتهای دانش بنیان تا سقف 100 میلیون ریال برای هر کشور) را پرداخت می نماید. این هزینه برای حداکثر سه کشور پرداخت خواهد گردید و همچنین لازم است اهمیت ثبت برند محصولات دانش بنیان در کشور فوق به این مرکز ثابت گردد.
جهت بهره مندی از این حمایت لازم است شرکت پس از ثبت علامت تجاری ضمن هماهنگی با واحد مربوطه در کریدور اقدام به ارسال کلیه مستندات نماید و کریدور پس از بررسی اسناد مثبته و ارجاع به کارگزاران مورد تأیید از طریق کانون پتنت، میزان حمایت را مشخص خواهد نمود.
در پایان از همراهی شما عزیزان صمیمانه سپاسگذاریم.