سرمایه از مهم ترین عوامل تجارت بوده و بزرگ ترین وسیله جلب منفعت است. هر شرکت باید دارای سرمایه باشد تا بتواند نتیجه ای از عملیات خود که تجارت است برده و منتفع شود. اهمیت شرکت های تجاری را از سرمایه آن ها می توان درک کرد. .
برای سرمایه حداکثری تعیین نشده و شرکاء به هر مقدار بتوانند ممکن است سرمایه را افزایش دهند. سرمایه شرکت از دو طریق می تواند افزایش یابد:
1- از طریق صدور سهام جدید
2- از طریق بالا بردن مبلغ اسمی سهام موجود
هرگونه تغییر در سرمایه شرکت در صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده است. قانون تجارت برخی از تصمیمات مهم در امور شرکت را نظیر تغییر در اساسنامه و تغییر در سرمایه شرکت را در صلاحیت انحصاری مجمع عمومی فوق العاده قرار داده است.
مجمع عمومی فوق العاده می تواند راساَ مبادرت به افزایش سرمایه نماید یا این کار را به هیات مدیره محول می کند، در هر حال هیات مدیره مکلف است در هر نوبت پس از عملی ساختن افزایش سرمایه حداکثر مدت یک ماه مراتب را ضمن اصلاح اساسنامه در قسمت راجع به میزان سرمایه ثبت شده شرکت، جهت ثبت به مرجع ثبت شرکت ها اعلام کند تا پس از انجام تشریفات ثبت، نتیجه جهت اطلاع عموم آگهی شود. ( مواد 161 و 162 و 163 ل. ا. ق. ت )
- در افزایش سرمایه شرکت توجه به نکات ذیل ضروری است :
1- اندوخته قانونی شرکت قابل انتقال به سرمایه نیست.
2- فقط در شرکت های سهامی خاص تادیه مبلغ اسمی سهام جدید به غیر نقد نیز مجاز است.
3- چنانچه سرمایه تعهدی شرکت پرداخت نشده باشد بایستی بدواَ نسبت به پرداخت آن اقدام و سپس افزایش سرمایه صورت پذیرد.
4- در خرید سهام جدید صاحبان سهام شرکت به نسبت سهامی که مالک هستند حق تقدم دارند و این حق قابل نقل و انتقال است که بایستی مراتب مراتب به کلیه سهامداران توسط آگهی حق تقدم اعلام گردیده و شرایط و مهلت آن در آگهی ذکر شود.
- مدارک مورد نیاز
1- لیست صاحبان سهام پس از افزایش سرمایه با قید نام و تعداد و امضاء سهامداران
2- لیست صاحبان سهام حاضر در جلسه با قید نام سهامداران – تعداد سهام و امضاء آنان که به تایید هیات رئیسه جلسه رسیده باشد.
3- نسخه اصلی روزنامه حاوی آگهی حق تقدم سهامداران
4- نسخه اصلی روزنامه حاوی آگهی دعوت سهامداران
5- صورتجلسه هیات مدیره در اجرای اختیارات تفویضی از مجمع عمومی فوق العاده
6- صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده در خصوص افزایش سرمایه
7- گواهی بانکی مبنی بر افزایش سرمایه ( در صورتی که افزایش از محل تقدی باشد ).
8- دو نسخه اظهارنامه شرکت سهامی خاص که متضمن مبلغ سرمایه جدید بوده و باید به امضای کلیه مدیران شرکت رسیده باشد.
9- به موجب ماده 187 قانون تجارت ، لیست مطالبات نقدی حال شده بستانکاران پذیره نویس که به سهام شرکت تبدیل شده است به انضمام مدارک و اسناد تصفیه آن مطالبات که بازرسان شرکت صحت آن را تایید کرده باشند.
نکته : نمونه آگهی دعوت مجمع عمومی فوق العاده که بایستی در روزنامه کثیرالانتشار شرکت درج شود.
آگهی دعوت مجمع عمومی فوق العاده شرکت ................................. سهامی خاص ثبت شده به شماره ....................بدینوسبله از کلیه سهامداران محترم شرکت دعوت می شود تا در جلسه مجمع عمومی فوق العاده که در تاریخ ................. روز ............. در ساعت .................... در محل شرکت واقع در ....................................................................................................................................................................................................................... تشکیل خواهد شد حضور به هم رسانند.
دستور جلسه مجمع : اتخاذ تصمیم در خصوص افزایش سرمایه شرکت
هیات مدیره شرکت
.....................
- نمونه آگهی حق تقدم که بایستی در روزنامه کثیرالانتشار شرکت درج شود :
آگهی حق تقدم شرکت ............................ سهامی خاص ثبت شده به شماره ...................... تصویب افزایش سرمایه شرکت از مبلغ ............................... ریال به مبلغ .................... ریال از طربق انتشار سهام جدید و هر سهم به ارزش اسمی ...................... ریال افزایش می یابد. هر صاحب سهم به نسبت سهامی که مالک است در خرید سهام جدید حق تقدم خواهد داشت. مهلت استفاده از حق تقدم وفق ماده 166 قانون تجارت 60 روز و ابتدای آن از تاریخ انتشار این آگهی خواهد بود. لذا سهامدارانی که مایل به خرید سهام جدید می باشند می بایستی حداکثر ظرف ...................... روز از تاریخ انتشار این آگهی خواهد بود. لذا سهامدارانی که مایل به خرید سهام جدید می باشند می بایستی حداکثر ظرف ........................... روز از تاریخ انتشار این آگهی با مراجعه به محل شرکت واقع در ................................................. نسبت به پذیره نویسی و تعهد خرید سهام اقدام نموده و بهای آن به حساب شماره ....................... بانک .................... شعبه ............................................... حداکثر ظرف مدت شصت روز واریز کنند و رسید پرداخت آن را به دفتر هیات مدیره تحویل دهند.
بدیهی است در صورت عدم استفاده از حق تقدم در مهلت مقرر، هیات مدیره اجازه دارد سهام پذیره نویسی نشده را به هر کسی که صلاح بداند واگذار کند یا سرمایه شرکت را به میزان پرداخت شده در مهلت پذیره نویسی افزایش دهد.
هیات مدیره شرکت
در صورت نیاز به هرگونه مشاوره با ما تماس حاصل فرمایید.
همکاران ما در ثبت شرکت فکر برتر، با افتخار در خدمت شما خواهند بود.