تعریف :
همان طور که می دانیم ، وجه مشترک انواع شرکت های تجاری عبارت از آن است که سرمایه شرکا در قالب شخصیت فرضی شرکت به سرمایه ای واحد تبدیل شده و آنگاه سود ناشی از فعالیت شرکت میان شرکا تقسیم می گردد. بنابراین با تعریفی که از شرکت تجاری ارائه شده است (شرکت تجاری عبارت است از اجتماع دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی که با هدف کسب سود، عملیات تجاری انجام می دهند) ، ضعف مهم هر یک از شرکا کمبود سرمایه است و اجتماع سرمایه شرکای متعدد این ضعف را جبران می کند.
کنسرسیوم نیز در حقیقت نوعی شرکت است اما انگیزه ایجاد آن کمبود سرمایه نیست بلکه ضعف هر یک از شرکا در توانایی انجام کاری معین است و این ضعف از طریق اجتماع توانایی های محدود ( اعم از اینکه متنوع یا غیر متنوع باشد ) جبران می گردد.
کنسرسیوم به هیچ وجه نهاد حقوقی جدیدی نیست مثلاَ آنچه که در فقه از آن به شرکت ابدان تعبیر می گردد در واقع نوعی کنسرسیوم است زیرا دو یا چند شخص توافق می کنند که هر یک کاری معین را بر عهده گیرند تا بدین ترتیب محصول نهایی اعم از کار یا خدمت تولید شده، به فروش رسد و سود حاصله میان شرکا تقسیم بشود.
امروزه تشکیل کنسرسیوم برای انجام بعضی فعالیت های بزرگ اقتصادی اجتناب ناپذیر است. مثلاَ ممکن است تولید هواپیما در قالب کنسرسیومی متشکل از چند تولید کننده اجزای مهم هواپیما محقق گردد.
گاهی نیز کنسرسیوم عمری محدود دارد. مثلاَ ممکن است شرکت ملی نفت ایران برای ایجاد پالایشگاهی بزرگ مبادرت به انجام مناقصه نماید. وسعت پروژه و ضرورت به هم پیوستن تخصص ها و تجهیزات بسیار پیچیده مانع از آن است که یک شرکت به تنهایی، توانایی انجام آن را داشته باشد و یا آنکه قادر باشد از طریق خرید خدمت و کالا از دیگران ناتوانی خویش را جبران نموده و خود به تنهایی پیشنهاد اجرای پروژه را به قیمت معینی به شرکت ملی نفت ایران ارائه نماید. در این صورت ممکن است که چند شرکت که دارای تخصص ها و امکانات مختلف هستند پیشنهاد نمایند که در قالب یک کنسرسیوم به اجرای پروژه مبادرت کنند.
- قواعد حاکم بر کنسرسیوم
در کشور ما قواعد خاصی برای کنسرسیوم وضع نگردیده است لذا ناگزیریم که اینگونه قراردادها را تابع ماده 10 قانون مدنی بدانیم زیرا مقررات راجع به شرکت در قانون مدنی که بر محور وجود مال مشاع استوار شده است تناسبی با کنسرسیوم ندارد. قواعد حاکم بر شرکت های تجاری نیز حقیقتاَ ظرفیت پذیرش کنسرسیوم را ندارند معذلک در کشور ما شرکت های تجاری بسیاری وجود دارند که در واقع کنسرسیوم دارای شخصیت حقوقی هستند. بدیهی است که انتخاب طرف مناسب برای یک رابطه حقوقی خالی از اشکال نبوده و قبل از هر چیز موجب عدم تعادل و بروز اختلاف میان شرکا می گردد.
جهت تشکیل کنسرسیوم می بایست توافقنامه یا تفاهم نامه همکاری مقدماتی و قرارداد تشکیل سرمایه گذاری مشترک تنظیم نمود. این شرکت را می توان در قالب سهامی خاص و یا با مسئولیت محدود به ثبت رساند. لازم به توضیح است که در اساسنامه شرکت می بایست زمان انجام پروژه مشخص گردد و شرکت کنسرسیوم موظف است در زمان تعیین شده پروژه را به اتمام برساند.
مدارک لازم جهت ثبت به قرار ذیل است:
1. مدارک ثبتی شرکت شامل اساسنامه ، اظهارنامه ، شرکتنامه در دو نسخه
2. تکمیل فرم درخواست ثبت شرکت
3. اخذ مجوز شرکت
4. اخذ گواهی روزنامه رسمی آگهی تاسیس یا آخرین تغییرات شرکت
در صورت نیاز به هرگونه مشاوره با ما تماس حاصل فرمایید.
همکاران ما در ثبت شرکت فکر برتر، با افتخار در خدمت شما خواهند بود.