زعفران، عربی شده واژه « زرپران »، گیاهی است با ارتفاع تقریباً ۳۰ سانتیمتر که دارای برگهای دراز و سبز مانند تره است. ساقه زیرزمینی آن از دو پیاز تشکیل می شود، این پیازها سخت و مدور و گوشتدار و پوشیده ازغشاهای نازک قهوه ای رنگ می باشد. گلهای زعفران ارغوانی منظم و شامل لوله ای دراز است که به سه گلبرگ و کاسبرگ منتهی می شود، این گیاه که عبارت طلای سرخ به جا و مناسب برای آن به کار برده شده است، بومی فلات ایران است و از این مکان به سایر نقاط جهان برده شده است و کشت و تولید و به ویژه صادرات آن قرنها منحصراً به کشاورزان این سرزمین تعلق داشته است. کشت زعفران در ایران به ویژه در شهرستانهای زاوه، تربت حیدریه، تربت جام، استان خراسان رضوی، استان خراسان جنوبی و ...می باشد.
ایرانیان ضمن صدور زعفران به بسیاری از نقاط جهان، خواص آن را به یونانی ها و رومی ها، چینی ها واقوام سامی، از جمله عرب ها معرفی کردند. نخستین زعفران کاری به وسیله ایرانیان تبعید شده توسط معاویه در نواحی شام دایر شد. سپس کاشت زعفران در شمال آفریقا و اندلس رواج یافت. مستندات تاریخی تاریخچه زعفران بیانگر این واقعیت است که ایرانیان از روزگاران کهن به زر و زعفران علاقه و توجه زیاد داشته اند، به طوری که در جشن ها و سرورها و مجالس و نشاط مانند عروسی ها و اعیاد، استقبال از بزرگان و زائران زر و زعفران نثار قدم ها می کردند.
زعفران به جهت بو و رنگ زرد خاصی که دارد، به وفوردرغذاها به ویژه همراه با برنج، صنایع شیرینی سازی، داروسازی و صنایع دیگر به مصرف میرسد.در زیر به برخی از فواید استفاده از زعفران اشاره می کنیم :
- زعفران دارای بوی قوی و طعم تلخ می باشد و اثر مسکن درد دارد.
- باعث تحریک اعصاب میشود.
- زعفران خون ساز است و گردش خون را آسان می سازد.
- کبد را تصفیه و قوی می سازد.
- سرفه را رفع و اثر مفید روی درمان برونشیت دارد.
- کلیه و مثانه را پاک می کنند.
- آرامبخش و خواب آور است؛زعفران ضد تشنج است.
- همچنین امروزه برخی شرکتهای دارویی اروپایی از آن به عنوان داروی ضد افسردگی استفاده می کنند.
• ثبت برند زعفران :
با توجه به آن که مقدار قابل ملاحظه ای از تولید این محصول صادر می گردد و ایران به عنوان بزرگترین تولید کننده و صادرکننده زعفران در دنیا مطرح است، گسترش صادرات زعفران با توجه به مزیت نسبی این محصول و ارز آوری قابل توجه آن دارای اهمیت فراوان است. داشتن یک برند خوب و معتبر نیز میتوانند در این زمینه نقش بسیار مهمی را ایفا کند.
• مدارک مورد نیاز برای ثبت برند زعفران :
- تکمیل دو نسخه اظهارنامه علامت
- مدارک هویت متقاضی :
الف) اشخاص حقیقی: فتوکپی شناسنامه و کارت ملی
ب) اشخاص حقوقی: آخرین روزنامه رسمی، تصویر شناسنامه و کارت ملی صاحبان امضاء
- مدارک نماینده قانونی: در صورتی که تقاضاء توسط نماینده قانونی ( وکیل، دارنده یا دارندگان حق امضاء برای اشخاص حقوقی و ...) به عمل آید مدارک آن ضمیمه گردد.
- ده نمونه گرافیکی با تصویرازعلامت درخواست حداکثر در ابعاد 10×10 سانتی متر
- در صورت سه بعدی بودن علامت، ارائه علامت به صورت نمونه گرافیکی یا تصویر دو بعدی به نحوی که از شش زاویه متفاوت تهیه و درمجموع یک نمونه واحد را تشکیل دهند.
- ارائه مدارک دال بر فعالیت در رشته مربوط به عنوان مثال: جواز اعلامیه تأسیس از وزارت صنایع یا پروانه بهره برداری صنایع یا پروانه ساخت. وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی یا پروانه کسب و ...
- استفاده از حق تقدم : در صورتی که متقاضی یا متقاضیان ثبت بخواهند به استناد تقاضای ثبت خارج از کشورازمزایای حق تقدم (حداکثر تا 6ماه) استفاده نمایند می بایست مدارک مربوطه به حق تقدم را همزمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف مدت 15روز از آن تاریخ تسلیم نمایند.
- نسخه ای ازضوابط و شرایط استفاده ازعلامت جمعی و تأییدیه مقام صلاحیت دار
- رسید مربوط به پرداخت هزینه های قانونی :
الف) هزینه اظهارنامه اشخاص حقیقی
ب) معادل ارزی کلیه هزینه ها و تعرفه های ثبتی علامت بر مبنای فرانک سوئیس می بایست به شماره حساب ارزی به نام خدمات ثبتی اداره کل مالکیت صنعتی واریز گردد.
• مراحل ثبت برند زعفران :
تمامی مراحل ثبت برند یا علامت تجاری به صورت اینترنتی انجام می شود، که در ذیل به این مراحل اشاره می کنیم.
ـ ابتدا وارد سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به نشانی" " http://ip.ssaa.irشوید. و از آنجا به قسمت اداره ثبت علائم تجاری وارد شوید و تقاضای ثبت اظهارنامه علامت را کامل کنید.
ـ بعد از پر کردن اظهارنامه، کد رهگیری از طریق سیستم به شما داده می شود و سپس باید نسبت به پرداخت الکترونیکی هزینه اظهارنامه اقدام نمایید.
ـ در صورت کامل بودن مدارک و تکراری نبودن علامت مورد درخواست به آدرس ایمیل شما، ایمیلی مبنی بر بلامانع بودن ثبت علامت ارسال می شود و گاهی ممکن است از طریق پیامک نیز به شما اطلاع رسانی شود.
ـ چنانچه نقصی در مدارک باشد برای شما ابلاغ رفع نقص ارسال می شود، در صورتی که ثبت علامت تجاری بلامانع باشد از طریق ایمیل یا پیامک، بلامانع بودن ثبت علامت به شخص یا نماینده او ابلاغ می شود و نامه پیش نویس آگهی روزنامه رسمی ضمن آن ارسال می شود. بعد از روز تحویل مدارک، به سایت مراجعه و درقسمت خلاصه پرونده با ابلاغی که اداره ثبت علامت برای روزنامه رسمی زده است وارد سایت روزنامه رسمی بشوید وهزینه نشر آگهی را بپردازید. پس از سپری شدن این مراحل درگام نهایی باید با دردست داشتن پرینت نامه آگهی تقاضانامه آگهی تقاضای ثبت، که بار اول اداره ثبت به شما ابلاغ کرده است به اداره ثبت علامت مراجعه و با تحویل و دادن رسید دریافت، نسخه ای فیزیکی علامت ثبت شده خود را تحویل بگیرید.