به موجب ماده 75 لایحه قانون تجارت، تمامی سهامداران در مجمع عمومی موسس حق رای دارند و اصولاَ هر سهم یک رای دارد اما در مجامع عمومی عادی و فوق العاده می توان در اساسنامه پیش بینی نمود، هر ده یا بیست سهم یک حق رای دارد یا حق رای برای کسانی است که بالای 50 سهم دارند. در این صورت نصاب تشکیل جلسات مجامع عمومی، فقط از بین صاحبان سهامی محاسبه می شود که حق رای دارند. به عنوان مثال اگر شرکت صد واحد سرمایه داشته باشد اما ده واحد دارای حق رای نباشد، برای تشکیل مجمع عمومی عادی حضور دارندگان بیش از نصف سرمایه در دعوت اول از 90 واحد محاسبه می شود و حضور بیش از 45 واحد سرمایه الزامی است.
- نداشتن حق رای در جلسات مجامع عمومی
در برخی موارد صاحبان سهام به موجب قانون حق رای در جلسات را ندارند :
1. نپرداختن بدهی بابت تعهد سهام پس از مطالبه ( ماده 37 لایحه قانون تجارت )
2. عدم تبدیل سهام در مهلت مقرر ( ماده 49 لایحه )
3. نداشتن حق رای دارندگان آورده غیرنقد و سهام موسس در زمان تصویب آورده غیرنقد و سهام موسس در مجمع عمومی موسس ( ماده 77 لایحه )
4. نداشتن حق رای در زمان سلب حق تقدم سهامداران به نفع سایر سهامداران ( ماده 167 لایحه )
5. نداشتن حق رای هیات مدیره یا مدیر عامل ذینفع درمعاملات تحت نظارت ( ماده 129 لایحه )
6. تعیین حداقل سهام لازم برای دادن رای، مثلاَ فقط سهامداران بالای 30 سهم حق رای دارند.
- شیوه دعوت از مجامع عمومی
به موجب ماده 97 لایحه و تبصره آن، دعوت صاحبان سهام در مجمع عمومی از طریق انتشار آگهی در روزنامه کثیرالانتشاری که آگهی های شرکت در آن نشر می شود به عمل می آید. اما باید این نکته را توجه داشت که اگر کلیه ی صاحبان سهام در مجمع عمومی حاضر باشند دیگر نشر آگهی و تشریفات دعوت الزامی نمی باشد زیرا هدف از انتشار آگهی، اطلاع رسانی است و در این صورت نیز همگی مطلع هستند.
به موجب تبصره ماده 97 لایحه ، فاصله بین نشر آگهی و جلسه مجمع حداقل ده و حداکثر چهل روز می باشد، البته روز انتشار دعوت نامه و روز تشکیل جلسه جز مهلت محاسبه نمی شود.
شایان ذکر است ، در هر جلسه رسمی که تشکیل می شود، باید خلاصه ای از تصمیمات و مذاکرات به صورت مکتوب درآید. به موجب ماده 105 لایحه ، از وظایف منشی هیات رئیسه مجمع عمومی، نگارش صورتجلسه است. صورتجلسه باید به امضای تمام ( نه اکثریت ) اعضای هیات رئیسه مجمع برسد و یک نسخه از آن در مرکز شرکت نگهداری شود.
- اعلام تنفس
یکی از اختیارات مجامع عمومی ، تصویب اعلام تنفس است. زمانی اعلام تنفس می شود که مجمع عمومی، برای رسیدگی به موضوعات مندرج در دستور جلسه تشکیل بشود اما نتواند راجع به تمام آن تصمیم گیری کند، مثلاَ مجمع عمومی عادی برای انتخاب مدیر، تصویب ترازنامه ، تقسیم سود تشکیل شود اما در خصوص انتخاب مدیر و تصویب ترازنامه تصمیم گیری کند. هیات رئیسه مجمع با تصویب مجمع عمومی می تواند اعلام تنفس کند. پس از آن که اعلام تنفس نمود باید تاریخ جلسه بعد را معین کند. تاریخ جلسه بعد نباید از دو هفته بیشتر باشد. ( حداکثر 2 هفته بعد )
تمدید جلسه در صورت اعلام تنفس محتاج به دعوت و آگهی مجدد نمی باشد، مانند تبصره ماده 97 لایحه که کلیه ی صاحبان سهام در مجمع حاضر بوده اند.
- ضمانت اجرای عدم رعایت مقررات قانونی در مجامع عمومی
وفق ماده 270 لایحه قانون تجارت، هر گاه مقررات قانونی در تصمیماتی که توسط هر یک از ارکان شرکت اتخاذ می گردد رعایت نشود بر حسب مورد بنا به درخواست هر ذینفع ، بطلان تصمیمات مذکور به حکم دادگاه اعلام خواهد شد. لیکن موسسین و مدیران و بازرسان و صاحبان سهام شرکت نمی توانند در مقابل اشخاص ثالث به این بطلان استناد نمایند.
در صورت نیاز به هرگونه مشاوره با ما تماس حاصل فرمایید.
همکاران ما در ثبت شرکت فکر برتر، با افتخار در خدمت شما خواهند بود.