تلفن همراه یا گوشی همراه که به آن موبایل نیز می گویند، وسیله ای است برای ارسال و دریافت تماس تلفنی از طریق رادیویی در پهنای وسیع جغرافیایی. از آن جا که موبایل ها با ویژگی های زندگی امروزی همخوانی دارند به سرعت مورد استقبال قرار گرفتند و همه گیر شدند.
با توجه به روند رو به رشد تولید موبایل، امروزه برای شرکت های موبایل ایجاد و ثبت یک برند قوی و قاطع که بتواند مشتریان قدیمی خود را در سرتاسر دنیا حفظ کند، تبدیل به یک اولویت مهم شده است.
این مطلب با هدف بررسی فرآیند ثبت علامت تجاری موبایل تهیه گردیده است. لکن در ابتدا لازم است نگاهی اجمالی به ماهیت علامت تجاری داشته باشیم و شرایط یک علامت تجاری مناسب را بررسی نماییم. خوانندگان محترم علاوه بر مطالعه این نوشتار می توانند در صورت نیاز به هرگونه مشاوره تخصصی رایگان در این رابطه با ما در ثبت شرکت فکر برتر تماس حاصل فرمایند.
- علامت تجاری و مزایای ثبت آن
علامت، به معنای نشان است و نشان عبارت است از آنچه که سبب شناختن کسی یا چیزی شود. با علامت تجاری، کالا یا محصول نشان گذاری می شود تا بدین وسیله اسباب شناسایی آن فراهم شده و تمییز و تشخیص آن از کالاها یا محصولات مشابه، ممکن و به آسانی میسر شود.
در حقوق ایران وفق ماده 31 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب 1386 ، " حق استفاده انحصاری از یک علامت تجاری به کسی اختصاص دارد که آن علامت را طبق مقررات این قانون به ثبت رسانده باشد ".
حق استعمال انحصاری در تمامی نقاط کشور ایران قابل استناد است و درواقع اصل صلاحیت سرزمینی حاکم بوده و محدود به مکان خاصی نمی باشد. لذا هر کس در هر نقطه از ایران علامت تجاری یکسان یا مشابه با علامت ثبت شده را به کار ببرد مالک علامت تجاری ثبت شده می تواند منع استعمال آن را تقاضا نماید.
حق استعمال انحصاری از علامت ثبت شده نه تنها استعمال از علامت را در انحصار مالک آن قرار داده و اجازه استعمال آن را به دیگران نمی دهد بلکه اجازه استعمال علائم مشابه یا علامت ثبت شده را نیز به دیگران نمی دهد . البته باید توجه داشت که چنانچه علائم یکسان یا مشابه با علامت ثبت شده در خصوص کالاهای مشابه به کار رود معمولاَ استناد به حق استعمال انحصاری ممکن نمی باشد.
از جمله سایر مزایای ثبت علامت تجاری می توان به موارد ذیل اشاره کرد :
- در قرارداد اعطای نمایندگی، علامت تجاری یکی از مهم ترین مواردی است که حتماَ باید قید شود.
- تولیدکنندگان، تجار و شرکت ها برای دریافت تسهیلات نیاز به ارائه علامت تجاری دارند.
- علامت تجاری ابزاری برای بازاریابی بوده و شهرت شرکت ها بر این اساس تکمیل می شود.
- تولیدکنندگان با داشتن علامت تجاری انحصاری و ثبت شده ملزم به ارائه محصولات با کیفیت تری خواهند بود.
- برای اخذ گواهی و نشان استاندارد از برند و علامت تجاری استفاده می شود.
- ثبت علامت تجاری از هر سوء استفاده احتمالی جلوگیری می کند.
- با ثبت علامت تجاری، از سرقت طرح ها و ایده های دارای علامت تجاری ثبت شده ممانعت به عمل می آید.
- با ثبت علامت تجاری گامی در جهت تسهیل تجارت بین المللی برداشته می شود.
لازم به توضیح است، مرجع ثبت علائم تجاری و اختراعات ، " اداره کل مالکیت صنعتی " است. ثبت کلیه علائم مزبور و اختراعات فقط در همین اداره به عمل می آید.
- شرایط ثبت علامت تجاری موبایل
در ثبت برند موبایل باید به نکات ذیل توجه داشت :
اول اینکه، باید هیچ نام یا علامت مشابهی با نام یا علامت شما ثبت نشده باشد. مشابهت های عینی، شکلی، آوایی و عرفی باعث خواهد شد که درخواست ثبت علامت یا نام مورد نظر شما توسط سازمان ثبت اسناد رد شود و شما مجبور خواهید شد پس از گذشت حدود 60 روز، مجدداَ نام یا علامت دیگری را برای ثبت درخواست کنید.
2- اسامی مشهور را نمی توان ثبت کرد. در ضمن اگر نام انتخابی با نام برند دیگری بیش از 50% تشابه داشته باشد نیز قابل ثبت نمی باشد. اگر برند شما ثبت شده باشد ولی به شکل متقلبانه ای شبیه یکی از برندهای مشهور باشد، این موضوع از طرف صاحبان برند قابل شناسایی می باشد و حتی اگر ثبت هم شده باشد، قابلیت ابطال یا برگشت دارند.
3- شئونات اسلامی را باید حتماَ مد نظر داشت زیرا در غیر این صورت با ابطال مواجه خواهید شد.
- مدارک لازم برای ثبت علامت تجاری موبایل
1- اظهارنامه، که عبارت است از برگ های چاپی که از طرف اداره کل مالکیت صنعتی در اختیار متقاضیان گذاشته می شود و به وسیله آن ها تکمیل می گردد.
2- ده عدد نمونه علامت، به شکلی که استعمال می شود. بعلاوه نمونه های اضافی، به تعداد یک نمونه برای هر طبقه اضافی که درخواست می شود.
درخواست کننده باید بر روی هر اظهارنامه ، یک نمونه از علامت را الصاق و آن را امضاء نماید. نمونه سوم، در موقع ثبت بر روی صفحه مربوط، در دفتر ثبت و نمونه چهارم، بر روی تصدیق ثبت، الصاق می شود. ابعاد نمونه نباید از ده سانتیمتر از هر طرف تجاوز کند. بر روی هر نمونه الصاق شده به طریق بالا ، مهر اداره کل مالکیت صنعتی، زده می شود به طریقی که یک قسمت از مهر بر روی نمونه و قسمت دیگر بر روی صفحه قرار گیرد.
3- یک کلیشه واضح و خوانا برای چاپ علامت، که ابعاد آن نباید از ده سانتیمتر از هر طرف تجاوز کند. اضافه می شود در صورتی که علامت عبارت از یک یا چند کلمه بوده و دارای هیچگونه تصویر و حروف مخصوص نباشد، تقاضا کننده ثبت، مجبور به ضمیمه کردن کلیشه نخواهد بود.
4- نسخه اصلی یا رونوشت گواهی شده وکالت نامه، در صورتی که تقاضای ثبت، به وسیله وکیل به عمل آید.
5- در صورتی که علامت در خارجه به ثبت رسیده باشد، تسلیم رونوشت گواهی شده از طرف اداره صادر کننده آن به زبان اصلی، به انضمام ترجمه غیررسمی آن به فارسی، به مسئولیت تقاضاکننده ثبت الزامی است.
6- در صورتی که علامت برای تشخیص امتیاز محصول جماعتی یا محصول یک شهر یا یک ناحیه از کشور اختیار شود، گواهینامه از طرف مقام صلاحیتدار، دایر بر تصدیق استفاده از علامت مزبور به وسیله سازندگان کالاهای مربوط به آن . ( مقام صلاحیتدار مزبور عبارت است از اتحادیه صنفی، اطاق بازرگانی، شهرداری و فرمانداری )
- اقدامات لازم جهت ثبت برند موبایل
در ابتدا، متقاضی ثبت برند می بایست با مراجعه به سامانه اداره مالکیت معنوی نسبت به تکمیل فرم اظهارنامه ثبت برند اقدام نماید.
با ورود اطلاعات، در حالت آگهی نوبت اول یعنی ایرادی در اطلاعات وارد شده وجود نداشته و می بایست نسبت به ارائه مدارک اقدام نمایید.
بعد از آگهی نوبت اول و تکمیل مدارک به صورت فیزیکی و ارائه آنها به اداره مالکیت معنوی باید از طریق سامانه نسبت به پرداخت هزینه روزنامه رسمی اول و پرداخت حق الثبت اقدام نمود، بعد از گذشت 31 روز از تاریخ روزنامه مرحله اول در صورتی که مانعی برای ثبت علامت تجاری وجود نداشته باشد، یک آگهی در روزنامه منتشر می شود . در آگهی مزبور خصوصیات کالا و مشخصات صاحب علامت قید می گردد.
متقاضی ساکن هر کجا که باشد (چه تهران و چه شهرستان)، باید در اظهارنامه محلی را در تهران مشخص کند تا تمام ابلاغیه ها و نامه ها به آن جا ارسال شود.
- نکات حائز اهمیت راجع به ثبت علامت تجاری :
- شما می توانید برند خود را هم به صورت شخصی ( حقیقی ) و یا شرکتی ( حقوقی ) ثبت کنید و در هر دو صورت شما شماره ثبت مخصوص به خود را دریافت می کنید.
- برند حقیقی و حقوقی از لحاظ اعتبار با هم تفاوتی ندارند.
- برند هیچ گونه مالیاتی ندارد و طبق قانون اداره مالکیت های صنعتی ثبت برند معاف از مالیات می باشد.
- شما با داشتن کارت بازرگانی شخصی ( حقیقی ) می توانید 3 برند تجاری و با کارت بازرگانی شرکتی ( حقوقی ) می توانید 10 برند تجاری را ثبت نمایید. موارد فوق در مورد جواز کسب نیز به همین صورت می باشد.
- برند تجاری شما در کنار یک شکل یا لوگو قابل ثبت می باشد و پیشنهاد ما نیز به شما همین است . زیرا در ذهن مخاطب بهتر و سریعتر جای می گیرد.
- مدت زمان مورد نیاز برای ثبت علامت تجاری موبایل
ثبت برند تجاری ( فارسی / لاتین ) 45 تا 50 روز کاری زمان نیاز دارد . البته با توجه به قوانین روز اداره مالکیت صنعتی و علائم تجاری می تواند متغیر باشد.