برای ثبت طرح صنعتی و کسب حمایت بین المللی برای آن ، شرکت ها و بنگاه های دارای طرح می توانند به ادارات ملی ثبت طرح صنعتی کشورهای مورد نظر مراجعه کنند و اظهارنامه ثبت طرح صنعتی خود را به زبان آن کشورها تسلیم و با پرداخت هزینه های مرتبط درخواست ثبت طرح صنعتی خود را بنمایند. اصولاَ انتخاب این مسیر برای صاحبان طرح که بعضاَ نیز اجباری است، دشوار و پر هزینه است ؛ زیرا اولاَ : شرکت ها و بنگاه های صاحب طرح باید دارای شرایط و ویژگی هایی باشند که قوانین ملی کشورهای مورد نظر تعیین و پیش بینی کرده اند و به ویژه صاحب طرح اعم از شخص حقوقی یا حقیقی باید با توجه به موافقتنامه های چند جانبه ، دو جانبه یا عمل متقابل و ... واجد شرایط مقرره در قانون ملی کشورهای مورد نظر برای تسلیم اظهارنامه باشد. ثانیاَ : متقاضی ثبت طرح صنعتی در این کشورها باید مدارک و مستندات ذیربط را به زبان کشورهای مورد نظر ترجمه و همراه با اظهارنامه به مراجع ثبت طرح صنعتی تسلیم کند که این اقدام هزینه بر است.
ثالثاَ : از طریق وکیل یا کارگزاری نسبت به ثبت طرح صنعتی خود در کشورهای مورد نظر اقدام کند که انتخاب وکیل یا کارگزار در بسیاری از کشورها مستلزم صرف هزینه های زیادی است ، بویژه اگر تعداد کشورهایی را که برای کسب حمایت در نظر می گیرد زیاد باشد که در این فرض تحمل هزینه های سنگین را به دنبال خواهد داشت.
البته اگر کشورهای هدف، عضو کنوانسیون پاریس برای حمایت مالکیت صنعتی باشند، تبعه ایرانی اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی می تواند از امتیاز حق تقدم مقرره در ایران تا مدت 6 ماه حق تقدم برای ثبت طرح یاد شده را در کشورهای عضو دارا می باشند که در نوع خود با توجه به اینکه طرح باید برای ثبت حائز شرط جدید بودن باشد می تواند امتیاز قابل توجهی باشد.
خلاصه اینکه چون جمهوری اسلامی ایران از سال 1337 عضویت در کنوانسیون پاریس برای حمایت مالکیت صنعتی را پذیرفته است ، بنابراین اتباع ایرانی و به طور کلی اشخاصی که در ایران بتوانند از مزایای کنوانسیون یاد شده استفاده کنند، این حقوق و مزایا را خواهند داشت که در قالب و چارچوب کنوانسیون پاریس نسبت به ثبت طرح صنعتی خود در کشورهای عضو کنوانسیون که بالغ بر 150 کشورند اقدام کنند.
با توجه به مفاد کنوانسیون پاریس برای حمایت مالکیت صنعتی اصول حاکم بر کنوانسیون یاد شده را به طور خلاصه می توان به شرح ذیل برشمرد :
1- اصل رفتار ملی
این اصل در مواد ( 1 ) و ( 2 ) کنوانسیون پاریس برای حمایت مالکیت صنعتی پیش بینی شده است. رفتار ملی به این معناست که در مورد حمایت از مالکیت صنعتی از جمله طرح های صنعتی، هر کشور عضو کنوانسیون پاریس موظف است که همان امتیازاتی را که در مورد حمایت از مالکیت صنعتی به اتباع خود می دهد به اتباع سایر کشورهای عضو معاهده نیز قائل شود.
با توجه به تعریف فوق روشن است که قاعده رفتار ملی یکی از قواعد زیربنایی سیستم حمایت بین المللی ایجاد شده توسط کنوانسیون پاریس استو این قاعده تضمین می کند که اتباع بیگانه نه تنها مورد حمایت قرار گیرند بلکه هیچگونه تبعیضی علیه آنان اعمال نخواهد شد. بدون این قاعده غالباَ کسب حمایت کافی از طرح های صنعتی و سایر موضوعات مالکیت صنعتی، در کشور خارجی بسیار دشوار و یا حتی غیرممکن خواهد بود.
2- اصل حق تقدم
حق تقدم به این معناست که بر مبنای اظهارنامه عادی برای حمایت از علامت تجاری که توسط یک درخواست کننده به ادارات واجد صلاحیت یکی از کشورهای عضو داده شده است همان درخواست کننده ( یا وارث یا جانشین قانونی آن ها ) می توانند در مدت زمانی مقرر شده ( 6 ماه ) حقوق خاصی را در موقع تقاضای حمایت در تمامی کشورهای عضو کنوانسیون دارا باشند. این تقاضاها ( اظهارنامه ها ) که بعداَ داده می شوند، به صورتی تلقی می شوند که گویی در روز تسلیم اولین اظهارنامه، داده شده اند.
3- اصل استقلال گواهینامه های ثبت
این اصل در ماده 4 مکرر کنوانسیون پاریس برای حمایت مالکیت صنعتی در رابطه با گواهینامه های اختراع آمده است ، به موجب این اصل ، گواهینامه های اختراع اعطاء شده در کشورهای عضو به اتباع یا اشخاص ساکن در کشورهای عضو باید مستقل از گواهینامه های اختراعی تلقی شوند که برای اختراع های مشابهی در کشورهای دیگر، از جمله کشورهای غیرعضو، تحصیل شده اند. به عبارت دیگر، اعطای گواهی اختراع در یک کشور برای اختراع خاص، هیچ کشور عضو دیگری را مستلزم نمی سازد که گواهی اختراعی را برای همان اختراع اعطاء کند. علاوه بر این، اصل مزبور بدین معناست که نمی توان به این دلیل که یک گواهی اختراع برای اختراعی در کشور دیگر باطل شده، یا دیگر اعتبار ندارد یا اعتبار آن خاتمه یافته است، در یک کشور عضو از اعطای گواهی اختراع برای همان اختراع خودداری کرده، یا گواهی مزبور را ابطال شود یا به نحو دیگری به اعتبار آن ها خاتمه داد. از این رو ، وضعیت و سرنوشت یک گواهی اختراع برای همان اختراع در هر یک از کشورهای دیگر ندارد.
همان طور که گفتیم این اصل در کنوانسیون پاریس برای موضوع اختراع پیش بینی شده است، برخی این اصل را با توجه به وحدت ملاک، در مورد طرح های صنعتی نیز قابل اعمال می دانند زیرا فلسفه وضع این اصل را در مورد طرح های صنعتی که نظام حمایت و شیوه های ثبت آن از تنوع بسیار زیادی برخوردار است، قابل توجیه می دانند.
4- طرح های صنعتی نمایش داده شده در نمایشگاه های بین المللی
برای طرح های صنعتی نمایش داده شده در نمایشگاه های بین المللی در کنوانسیون پاریس حمایت موقت در نظر گرفته شده است. این اصل در ماده یازده آمده است . به موجب ماده یاد شده ، کشورهای عضو متعهد هستند که منطبق با قوانین داخلی شان ، حمایتی موقت را به موارد ذیل اعطاء کنند : اختراعات قابل صدور ( تحت حمایت ) گواهی اختراع، نمونه های اشیای مصرفی ، طرح های صنعتی و علائم تجاری در رابطه با کالاهای نمایش داده شده در نمایشگاه های بین المللی رسمی یا به طور رسمی شناسایی شده که در هر کشور عضو برگزار می شوند.
در صورت نیاز به هرگونه مشاوره با ما تماس حاصل فرمایید.
همکاران ما در ثبت شرکت فکر برتر، با افتخار در خدمت شما خواهند بود.