تعریف ایزو
ایزو حروف اختصاری International Organization for Standardization به مفهوم "سازمان بین المللی استانداردسازی" است که متشکل از یک مجمع بین المللی از سازمانهای استاندارد کشورهای عضو است.اعضای ایزو یا در دولت و مؤسسات دولتی دارای سمت هستند یا نماینده ی دولت اند.به همین دلیل،ایزو نقش مهمی بین بخشهای خصوصی و عمومی بازی می کند.
- تصفیه و انحلال شرکت با مسئولیت محدود
- سهم الشرکه شرکت با مسوولیت محدود و شرایط انتقال آن
- نحوه ی انتخاب مدیر عامل شرکت و اعلام آن به مرجع ثبت شرکت ها
علت اقدام به اخذ ایزو
اصولاَ تنها مراجعی که حق صدور گواهی نامه ایزو را دارند، certify Body است.پس CB یک مرجع صدور گواهینامه است.شرکتهایی که دارای پرسنل هستند یا اقدام به تولید محصول یا خدمتی می کنند،باید بدانند متخصصین در سازمان ایزو اقدام به تدوین بهترین راهکارها برای بهبود فرایندهای سازمان کرده اند. این راهکارها شامل مدیریت کیفیت، مشتری مداری، تولید بهتر محصول، بهداشت و ایمنی شغلی ... می باشد.پس بهتر است برای پیشبرد اهداف خویش از الزامات لازم اطلاع داشته و آنها را در سازمان خود پیاده نماییم.سپس از یکی از مراجع دهنده گواهی ایزو بخواهیم که پیاده سازی این الزامات در سازمان ها را مورد ممیزی قرار دهد تا در صورت وجود عدم مطابقت کامل سیستم ما با آن الزامات از وجود آنها مطلع شویم.
انواع استاندارد های ایزو:
1-استاندارد مدیریت کیفیتISO-9001
هدف از تدوین این استاندارد به وجود آوردن الگویی بین المللی برای پیاده سازی و استقرار سیستم های مدیریت و تضمین کیفیت بوده که مورد استقبال در سطح جهان قرار گرفت. در واقع استاندارد ایزو 9001 به یک محصول خاص داده نمی شود، بلکه فرایند تولید کالا یا خدمات را در یک واحد تجاری مورد ارزیابی قرار می دهد. از مزایای بکارگیری استاندارد ایزو 9001:
_ شفافیت فرایندها و شاخص ها در سازمان.
_ بررسی فعالیتهای سازمان مطابق با اهداف سازمان.
_ جلوگیری از دوباره کاریها به واسطه ی تعریف فعالیت های سیستماتیک.
_ افزایش توان رقابتی در عرصه بین الملل.
2-استاندارد محیط زیستISO-14001
شامل استانداردهای بین المللی در رابطه با سیستم های زیست محیطی است که در سال 1996 میلادی به وسیله کمیته فنی 207 سازمان ایزو به وجود آمدند. این سیستم شامل ساختار سازمانی، فعالیتهای طرح ریزی، تعیین فرایندها و در اختیار گیری منابع لازم جهت تهیه، اجرا، بازنگری و حفظ خط مشی زیست محیطی سازمان است. این گواهی نامه به سازمانی داده می شود که در درازمدت برنامه های عملی برای کمک به پاکیزه ماندن محیط زیست داشته باشد. از مزایای این استاندارد:
_ افزایش سهم بازار در سطح بین الملل.
_ رعایت بهتر و بیشتر قوانین و مقررات مربوط به محیط زیست.
_ ایجاد سیستم های مدیریت زیست محیطی.
_ ایجاد ارزش افزوده بیشتر برای سازمان.
3-استاندارد مدیریت ایمنی و بهداشتONSAS-1800
این استاندارد جهت تأمین نیاز سازمانها به یک استاندارد سیستم ایمنی و بهداشت شغلی تدوین شده تا بدین وسیله بتوانند سیستم مدیریت خود را در زمینه های بهداشتی و ایمنی ارزیابی کنند. ساختار این استاندارد با استاندارد های ایزو9001 و 14001 سازگار است که سازمانهابتوانند سیستم های مدیریت کیفیت،محیط زیست و بهداشت شغلی را با هم ادغام کرده و سیستم مدیریتی یکپارچه ایجاد کنند.از مزایای این استاندارد:
_ ساختاری مناسب جهت مدیریت بهداشت و امنیت شغلی.
_ تفکری طرح ریزی شده و مستند در رابطه با بهداشت و امنیت شغلی.
_ به وجود آمدن محیط کاری امن تر.
4- استاندارد مدیریت ایمنی مواد غذاییISO-22000
این استاندارد مجموعه ترکیبی مؤثری جهت حصول اطمینان از امنیت غذایی در طول زنجیره غذایی را ایجاد می کند که عناصر کلیدی آنها شامل ارتباط متقابل، سیستم مدیریت، برنامه های پیشنهادی است. بکارگیری این استاندارد به سازمانهای زنجیره غذایی کمک می کند تا خطرات موجود در سیستم خود را شناسایی نموده و کنترل کنند.
5-استاندارد ISO/IEC-17020
این استاندارد،از استانداردهای تخصصی است برای معیارهای عمومی برای فعالیت انواع مختلف سازمانهای بازرسی کننده. هدف از این استاندارد مشخص کردن معیارهای عمومی سازمان های بازرسی کننده بیطرف جدا از بخش مورد بازرسی ، استفاده سازمانهای بازرسی کننده و مراجع تأیید صلاحیت و دیگر سازمانهای مرتبط با شناسایی صلاحیت سازمانهای بازرسی کننده است.
6-استاندارد تأیید صلاحیت آزمایشگاهISO/IEC-17025
این استاندارد برای کلیه ی آزمایشگاههایی که خدمات اندازه گیری، تست، آزمون و کالیبراسیون ( آزمایشگاههای صنعتی) را ارایه می دهند بدون توجه به تعداد پرسنل یا گستردگی محدوده فعالیتهای آن دارای کاربرد است.
7- استاندارد مشخصات فنی در صنایع خودروسازیISO/TS-16949
با وجود استانداردهای سری ایزو9001، برخی از حوزه های اقتصادی چون صنایع خودرو که علاقه به برآورده شدن خواسته های کیفی خود دارند الزامات ویژه ای را تدوین کرده اند و تأمین کنندگان را ملزم به اجرای این خواسته ها کرده اند. بررسی برای حل مشکل مربوط به ارزیابی مکرر خواستهای قطعه سازان طرف قرارداد، منجر به تشکیل گروه کاری بین المللی صنعت خودرو شد که این گروه کاری اقدام به یکپارچه سازی الزامات خودروسازان جهان نمود.
8- استاندارد کنترل نقاط بحران در صنایع غذاییHACCP
استقرار این سیستم در سازمان با توجه به اجرای مراحل کنترل مناسب و مؤثر در طول فرایندهای پذیرش مواد اولیه، تولید محصول، انباش ونگهداری و ارسال محصول به سازمان اطمینان می دهدکه با حداقل هزینه مطمین ترین کنترل ها را انجام می دهد.
مراحل اخذ گواهی نامه ایزو
_ تصمیم و تعهد مدیریت به پیاده سازی صحیح و مناسب سیستم.
_ انتخاب مشاور جهت پیاده سازی صحیح و مناسب سیستم.
_ شناخت سازمان و تجزیه و تحلیل وضعیت فعلی سازمان.
_ ارایه آموزش های لازم به کارکنان و مدیران.
_ تشکیل کمیته راهبری و کمیته اجرایی.
_ طرح ریزی سیستم به وسیله کمیته های راهبری سازمان.
_ تدوین مستندات مورد نیاز ( همچون خط مشی، اهداف، نظامنامه، تهیه فرمها..)
_ اجرای سیستم و رفع مشکلات و عدم انطباق ها.
_ ممیزی داخلی و رفع عدم انطباق ها.
_ ممیزی خارجی و صدور گواهی نامه به عنوان آخرین مرحله استقرار نظام مدیریت.
استانداردهای مطرح شده مهمترین و معمولترین نوع ایزو هستند.مراحل اخذ ایزو دارای جزئیات گسترده ای است که تیم مجرب ما در فکر برتر،با ارایه بهترین خدمات،مؤثرین راهها را برای دستیابی شما به مناسب ترین و با کیفیت ترین ها پیش روی شما خواهد گذاشت.
مفتخریم که راهنمای شما در امور حقوقیتان باشیم.