مدارک لازم جهت ثبت برند:
قبل از هر چیز لازم به ذکر است، علامت تجاری حقیقی به معنی ثبت برند به نام شخص حقیقی است و علامت تجاری حقوقی به ثبت برند شرکت (شخص حقوقی) گفته می شود. بین برند حقیقی و حقوقی در مدارک مورد نیاز آن تفاوت است.
برای شخص حقیقی همه ی مدارک باید به نام شخص و مرتبط به طبقه و فعالیت مورد نظر باشد و در مدارک لازم برای شخص حقوقی تمام مدارک و مجوزها باید به نام شخصیت حقوقی یعنی شرکت باشد و طبقه ی مورد نظر برای ثبت باید در موضوع شرکت ذکر شده باشد. لازم است قبل از شروع ثبت برند، مدارک ذیل را آماده کنید و آن ها را اسکن نمایید.
آماده کردن مدارک برای ثبت برند
اشخاص حقیقی و حقوقی برای ثبت برند ابتدا باید اسکن مدارک خود را در سایت اداره مالکیت بارگذاری کنند تا نامنویسی آنها انجام شود. دقت کنید ارائه نسخه فیزیکی مدارک پس از تایید اولیه برند در این سایت صورت میگیرد.
شخص و حقیقی یا حقوقی به چه معناست؟
مطابق با آموزههای فقه و حقوق دو نوع شخص وجود دارد که عبارتند از: اشخاص حقیقی و حقوقی. هر فردی که در جامعه حضور دارد یک شخص حقیقی است و در واقع شخص حقیقی به عموم مردم اطلاق میشود. به عبارت دیگر، افراد از زمان تولدشان یک شخص حقیقی به شمار میروند که دارای یکسری حقوق شهروندی از قبیل زمین، اتومبیل و... هستند.
در مقابل، مطابق با قانون تجارت، هرکدام از کارکنان شرکتها یا موسسات مختلف اشخاص حقوقی به شمار میروند. در واقع، یک شخص حقوقی زمانی به وجود میآید که بنیانگذاران یک شرکت نیاز به این شخص داشته باشند. در صورت انحلال شرکت مورد نظر این فرد دیگر شخص حقوقی نیست.
چنانچه هرکدام از افراد حقیقی یا حقوقی تمایل به ثبت برند داشته باشند، باید مدارک خاصی را به اداره مالکیت ارائه دهند.
مدارک ثبت برند شخص حقیقی:
1) کپی شناسنامه
2) کارت ملی
3) کپی کارت بازرگانی(در صورتی که از حروف لاتین استفاده شده باشد)
4) کپی مجوز فعالیت(جواز تاسیس،پروانه ی بهره برداری،پروانه ی ساخت،جواز کسب یا کارت بازرگانی و یا هر گونه گواهی فعالیت صادره از نهادهای نظارتی و حاکمیتی دولتی)
مدارک ثبت برند شخص حقوقی:
1) کپی شناسنامه
2) کپی کارت ملی
3) کپی روزنامه ی تاسیس و آخرین تغییرات شرکت(از آخرین تغییرات شرکت نباید بیش از دو سال گذشته باشد)
4) کپی مجوز فعالیت(جواز تاسیس،پروانه ی بهره برداری،پروانه ی ساخت،جواز کسب یا کارت بازرگانی و یا هر گونه گواهی فعالیت صادره از نهادهای نظارتی و حاکمیتی دولتی)
5) کارت بازرگانی(در صورتی که از حروف لاتین استفاده شده باشد)
نکته: در صورتی که در تصویر برند یا نام مورد نظر شما جهت ثبت، کلمه یا حروف لاتین استفاده نشده باشد، ارائه ی کارت بازرگانی الزامی نخواهد بود.
قابل ذکر است، اسم یا عنوانی که ماهیت یا طریقه ی استفاده از آن بر خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی یا اخلاق حسنه باشد و یا موجبات فریب عموم را فراهم کند، نمی تواند به عنوان یک نام تجاری به کار رود و غیر قانونی تلقی می گردد.
علاوه براین موارد، هر گاه خواهان ثابت کند که مالک برند ثبت شده از آن به تنهایی و یا بر خلاف ضوابط مندرج در قانون استفاده کرده و یا اجازه ی استفاده از آن را صادر نموده یا به نحوی از علامت جمعی استفاده کند یا اجازه ی استفاده از آن را بدهد که موجب فریب مراکز تجاری یا عمومی نسبت به مبدا و یا هر خصوصیت مشترک دیگر کالا و خدمات مربوط گردد، دادگاه علامت جمعی را باطل می کند.
هزینه تهیه مدارک برای برند حقیقی و حقوقی
به طور معمول مجوزهایی که از سازمان دولتی گرفته میشوند، مشمول هزینه هستند. چنانچه برند شما نیازی به دریافت مدارک مورد نظر نداشته باشند، این هزینه به صفر میرسد. البته، هزینه دریافت مجوز با هزینه ثبت برند متفاوت است.
مدارک مورد نیاز برای ثبت برند لاتین
همانطور که در بالا اشاره شد برای ثبت برند، حقیقی یا حقوقی بودن شخص مهم است و هرکدام از اینها نیاز به مدارک ویژهای برای ثبت برند دارند. علاوه بر آن، بهتر است بدانید که ثبت برند لاتین نیاز به کارت بازرگانی یا کارت عضویت اتاق بازرگانی دارد. این کارت که فعالیت شما را در زمینه صادرات مشخص میکند از طرف وزارت صمت (صنعت، معدن و تجارت) صادر میشود.
همانطور که از نام کارت بازرگانی برمیآید، این کارت به امور بازرگانی مربوط میشود. مطابق با ماده سوم قانون مقررات در رابطه با تجارت واردات و صادرات دارندگان این کارت چه حقیقی و چه حقوقی قادر هستند که در زمینه تجارت واردات و صادرات فعالیت کنند. اعتبار کارت بازرگانی حدود یک سال است و امکان تمدید مجدد آن وجود دارد.
انواع کارت بازرگانی برای ثبت برند
این کارت یکی از مدارک ثبت برند محسوب میشود که دارای انواع مختلفی است. در زیر به معرفی هرکدام از انواع کارت بازرگانی میپردازیم:
- کارت تجاری: نوعی کارت است که با دارا بودن آن میتوانید به اموری همچون صادرات و واردات، سفارش و ترخیص کالا بپردازید.
- کارت خدماتی: اشخاص حقوقی فعال در حوزههای خدماتی میتوانند این کارت را دریافت کنند.
- کارت صنعتی و تولیدی: برای اشخاص حقوقی با مجوز سرمایهگذاری صادر میشود. در واقع، چنانچه این افراد قصد وارد کردن مواد اولیه را داشته باشند، میتوانند از کارت صنعتی و تولیدی استفاده کنند و سپس به انجام فعالیت تولیدی خود بپردازند.
- کارت موردی: همانطور که از نام این کارت برمیآید، تنها یکبار قابل استفاده است. افراد حقیقی و حقوقی میتوانند کارت مورد نظر را برای ترخیص کالاهایی از مناطق آزاد استفاده کنند.
مهمترین مدرک لازم برای ثبت برند چه مدرکی است؟
از مهمترین مدارکی که به هنگام ثبت برند باید به همراه داشته باشید، میتوان به جواز فعالیت اشاره کرد. این جواز سندی است که توسط نهادهای نظارتی به افراد دارای صلاحیت تعلق میگیرد.
در واقع، کسب و کار افراد با گرفتن جواز فعالیت تحت نظارت قانون و نهادهای نظارتی در میآید. بدین ترتیب، ضمن افزایش اعتبار فرد، کیفیت خدمات ارائه شده توسط آنها افزایش مییابد. در نتیجه، اعتماد مشتریان نسبت به فرد مورد نظر افزایش مییابد و با خیال راحت خرید خود را انجام میدهند.
افراد برای دریافت جواز فعالیت نیاز به داشتن یکسری شرایط دارند که عبارتند از: عدم سوء پیشینه و داشتن مدرک مرتبط با آن حوزه. برخی از جوازهایی هم که نیاز به تخصص بالایی دارند، با قبولی در آزمونهای کتبی و مصاحبههای خاص قابل دریافت هستند.
زمان لازم برای ثبت برند پس از تحویل مدارک
بعد از اینکه اشخاص حقیقی و حقوقی مدارک مورد نیاز خود را تحویل دادند، بایستی ۲۰ تا ۶۰ روز کاری برای بررسی پرونده صبر کنند. در مرحله بعد با تایید پرونده مراحل نهایی در سامانه مالکیت معنوی پیگیری میشود.
سخن آخر
تاریخی که شما برای ثبت برند اقدام به تکمیل اظهارنامه میکنید، اهمیت بسیاری دارد. چرا که از تاریخ تکمیل این اظهارنامه به مدت ۱۰ سال برند شما دارای اعتبار خواهد بود.
پس از اتمام اعتبار برند شما به مدت ۶ ماه فرصت خواهید داشت تا نسبت به تمدید زمان برند خود اقدام کنید. در غیر اینصورت برند شما به نام شخص حقیقی یا حقوقی دیگری ثبت خواهد شد.